Flyktingkrisen

Så kan du hjälpa flyktingar

5 Mos 10: 17-19 Ty Herren, er Gud, är gudarnas Gud och herrarnas Herre, den store Gud och fruktansvärde hjälte som aldrig är partisk och inte kan mutas,som ger den faderlöse och änkan deras rätt och som älskar invandraren och ger honom mat och kläder. Även ni skall visa invandraren kärlek, ty ni har själva varit invandrare i Egypten.

Dess nästan 3000 år gamla ord är värda all eftertanke dessa dagar. Låt oss be, fundera och söka lösningar för människor i nöd. Nedan kan du läsa om olika sätt att bidra lokalt, nationellt och internationellt.

 

Insats för nyanlända flyktingar i Alingsås

 Equmeniakyrkan har sedan flera år tillbaka engagerat sig för nysvenskar i vår stad, genom nära konakter med familjer och individer, ett Stickcafé som återkommer varje vecka och regelbunden hjälp med läxläsning och konversation. Församlingen är för närvarande engagerad i två av de flyktingboenden som finns i Alingsås.Boenden för ensamkommande flyktingbarn på Pojkebo och i Kabomhuset. På båda ställena finns möjlighet för frivilliga insatser.

 

De ensamkommande flyktingbarnen är i åldrarna 14 – 18 år och nästan bara pojkar. På sikt skall alla in i Alingsås skolor och flera är redan placerade på olika skolor. För Pojkebo gäller att 2 rum har avsattsför läxläsning/ konversation och det är något som vi kan hjälpa till med. Helst vill de att tid för läxhjälp/ konversation läggs på lördag och/eller söndag eftermiddag. Det är dåligt med övrig aktivitet dessa dagar. Vi kommer efter nyår att organisera hur vi skall kunna hjälpa till. Du som är intresserad av att hjälpa till på Pojkebo, kan redan nu ta kontakt med Pelle Palm ( tel 0709 90 91 84 ).

 

Inför julen så har du chansen att ge ett julklappspaket. Ett julklappspaket kan innehålla: Hygienartiklar (  hårgelé, deodorant som doftar gott) , vantar/ handskar storlek 8 – 9, sockor, begagnade vinterskor storlek 40 – 43, etc.,  en fungerande begagnad rakapparat blir också uppskattad.

Lämna ditt paket/ dina paket på bordet till vänster i Equmeniakyrkan i Storstugan innan onsdag ( 23/12 ) kl. 13.00, så fraktas de ut till Pojkebo.

 

För Kabomhuset gäller, att det förändras nu till boende för ensamkommande flyktingbarn.  Du som vill ge kan gå dit med dessa själv innan julaftons lunch.
Till Kabomhuset är du också välkommen för att bara konversera eller göra andra saker med pojkarna. Det är helt OK att komma oanmäld och tillbringa ett par timmar där. Sådant uppskattas och blir en värdefull erfarenhet för dig.

Har du förslag, synpunkter eller frågor kan du kontakta Lars Bolminger.( 0703 46 92 32 )

 

 

Följ länken för att ge en gåva till Equmeniakyrkans arbete för flyktingar från Syrien. 

 

Följ länken för att läsa mer om vad Equmeniakyrkan gör och inspireras till olika sätt att bidra

 

Följ länken för att läsa mer om hur du kan hjälpa flyktingar via Alingsås kommun, som kontaktperson eller på annat sätt. 

 

Equmeniakyrkan Alingsås samordnare för flyktingfrågor:
Lars Bolminger 0703 46 92 32