Brottas med Gud

I första Moseboken brottas Jakob med Gud. Jag har många gånger funderat över vad den brottningskampen handlade om. Behövde Jakob göra upp med sin Gudsbild, behövde han ta ett nytt grepp om sitt eget liv eller handlade det om att ta itu med gamla sanningar som inte riktigt hade stått emot tidens tand? 

I höst startar vi något nytt som vi kallar just Brottas med Gud. Vi hoppas att det ska vara ett forum där vi kan ta oss an alla frågor. Även de frågor vi annars kanske väjer för. Frågor som: Kan vi tro på en god Gud i en trasig värld, kan jag påverka Gud genom min bön, finns Gud i andra religioner och hur är jag överlåtet kristen när mitt liv fylls av att jobba, laga mat och sortera tvätt. 

Jag tror att det finns en styrka i att fundera kring detta tillsammans med varandra. Och detta kommer bli extra bra eftersom vi gör dessa kvällar tillsammans med Pingstkyrkan! 

Första gången blir den 2 oktober klockan 18. Då kommer Peter Halldorf och inleder ett samtal på temat: “Hur lite kan jag tro och hur mycket får jag tvivla” 

Mitt i brottningskampen säger Jakob “jag släpper dig inte med mindre än att du välsignar mig”. I och med det blir Jakobs intentioner tydliga. Och jag har samma förhoppning med dessa kvällar. Inte att vi ska brottas så vi kan kora en vinnare utan att vi ska bli välsignade av kampen. 

För är det något vi lär oss av berättelsen med Jakob är det att vi har en Gud som tål att brottas med och det är en Gud som står kvar vad som än händer och att det är en Gud som välsignar. 

RICHARD LILJA